Home > Techniek > Communicatie & Seinen > JOTA - Jamboree On The Air

JOTA - Jamboree On The Air

JOTADe Jamboree On The Air (JOTA) is een wereldwijd scoutingevenement waarmee scouts over de hele wereld in contact staan met elkaar via amateurradio ("On the air"). Het evenement vindt ieder jaar plaats in het derde volle weekend van oktober. Er wordt in ieder land uitgezonden tussen vrijdagavond 24:00 uur en zondagavond 24:00 uur, lokale tijd.. Tijdens de JOTA mogen leden van Scouting Nederland met elkaar praten via de radio als een zendamateur de eerste verbinding maakt. We mogen alleen dingen vertellen over scouting en wat daarmee te maken heeft. Ook zijn er afspraken hoe je contact met elkaar maakt en hoe je je dan gedraagt.

Alle verbindingen die we maken noteren we op papier (het logboek) en op de landkaart. We sturen na afloop van de JOTA een bevestigingsbericht op naar de andere groep. Als je bijvoorbeeld op school andere scouts kent die ook met de Jota meedoen, laat dat even weten. Als we contact hebben met die groep kunnen we er extra aandacht aan besteden.

Een keer mag je zelf wat vertellen via de radio. Wat de scouts andere kant graag willen weten is hoe onze groep heet en in welke plaats die zit. Ook willen ze graag weten hoe jij zelf heet. Als ze andere vragen hebben zullen ze die ook nog wel stellen. Echter, niet in elk land mogen scouts zelf praten. Soms mogen ze alleen een paar groetwoorden zeggen. Soms helemaal niets. Dan luisteren ze alleen naar ons en wat hun zendamateur terug zegt.

Vaak spreken we geen echte Nederlandse of Engelse zinnen. Informatie zullen we soms met code’s uitwisselen. Dat zijn Q codes. En als we namen uitwisselen doen we dat door de naam te spellen met het spel alfabet. Dan kan je ook een verbinding maken als je elkaars taal niet echt spreekt. Het spelalfabet kan je hier vinden.

De speltakken die wij hebben zijn vertaalt in het Engels:
Bevers - Beavers
Welpen/Welka’s - Cub Scouts
Verkenners/scouts - Scouts
Rowans/stam - Explorer Scouts

Het is handig als je je eigen naam vlot en zo mogelijk uit je hoofd kan spellen. Ben je niet helemaal zeker dat dat goed gaat, schrijf het dan even van te voren op een papiertje. Ze merken het aan de andere kant echt niet als het voorgelezen wordt. Doe dat eventueel ook met de naam Zwijndrecht en de speltaknaam. Tijdens het zenden krijg je alle hulp om het zo goed mogelijk te doen. Belangrijk is om rustig en geconcentreerd te luisteren naar de andere kant.

Techniek

Zoals eerder geschreven hebben we 2 zenders. Een zender waarvan de radiogolven rechtdoor gaan. Net als een zaklamp. Contact mogelijk met andere stations die in die stralenbundel liggen. De antenne hiervoor moet zo hoog mogelijk. Daarom zit deze antenne in de stalen mast.

Van de andere zender gaan de radiogolven ook als een bundel weg maar deze kaatsen tegen hele hoge luchtlagen. Deze lagen zijn bv 90 tot 500 km hoog. Als ze kaatsen, komen ze ook weer terug naar de aarde waar mogelijk een andere scoutinggroep zit. Soms kaatsen ze nog een keer waardoor je verder komt. In beide gevallen hebben we dan contact met een groep die wat verder weg zit. De hele wereld is dan mogelijk. Maar, hoe verder weg, hoe kleiner de signalen en hoe meer ruis. Omdat er veel scoutinggroepen meedoen en we niet weten wanneer ze echt gaan zenden en we niet weten hoe de radiogolven gaan kaatsen, weten we ook niet van te voren wie we allemaal gaan horen. De antenne voor deze radiogolven zit in de houten torens.

De torens en de antennes zien er misschien wel interessant uit. Het is voor je eigen veiligheid beter dat je niet onder of heel dicht bij de antenne masten komt.

terug

verkenners panoord 2012 - build & design: stefan ras