Deze pagina bevat subpagina's: Materiaallijst | Regels | Lenen | Instructies
Materiaal: Instructies
Hier vindt je instructies voor sommige materialen. Soms (zoals bij benzinebranders of bijlen) zijn uitgebreide instructies erg handig. Er is de mogelijkheid om dit door iemand van het materiaal uit te laten leggen. Dit kan ook tijdens een opkomst direct aan de kinderen in de vorm van een workshop. Laat dit wel ruim van tevoren weten.
Inhoud
Klik op de vragen om het antwoord te laten zien. Om deze weer te verbergren klik je op "weer sluiten". Staat het antwoord er niet tussen?
Mail ons!
Benzinebranders
Wanneer kan ik het beste een benzinebrander gebruiken?
Benzinebranders, ten opzichte van gasbranders, hebben grote voordelen, maar ook grote nadelen. De beste reden om een benzinebrander te gebruiken is dat deze vrijwel altijd werken. Koud, warm, nat of droog; ze zijn aan de praat te krijgen. Ook van hoogte hebben ze weinig last terwijl gasbranders dan minder goed (of zelfs helemaal niet meer) functioneren. Daarnaast is de brandstof (zie "Welke brandstof kan er in een benzinebrander?") vrijwel overal verkrijgbaar en is veel goedkoper dan gas.
Hier staat tegenover dat ze onderhoudgevoelig zijn. Als er geen aandacht aan wordt besteed heb je al snel kans dat de brander niet meer werkt. Met name verstoppingen in de brandstofleidingen komen veel voor. Ook de lucht van benzine staat niet iedereen aan. Het heeft geen invloed op hetgeen je warm maakt, maar het vuur geeft een luchtje af. De gevolgen van een lekkende fles of brander in je tas laat zich ook wel raden...
>>
Weer sluiten
Hoe werkt een benzinebrander?
1. Klap de pootjes uit en zet de brander op een stevige, vlakke ondergrond.
2. Vul de brander tot net onder de rand van de vulopening (veeg gemorst brandstof weg!).
3. Zorg dat de hendel op ‘close' staat.
4. Draai de pomp linksom los, druk het gaatje dicht en pomp de brander maximaal 20-25 keer op voor de begindruk.
5. Draai de pomp na het pompen weer rechtsom dicht (close), terwijl je je vinger op het gaatje houdt!
7. Zet de hendel in de ‘light'-stand en houd er een lucifer bij.
8. Zet de brander uit door hem op ‘off' te draaien.
9. Laat de brander is afkoelen, haal de druk eraf door de vuldop langzaam te openen tot deze begint te sissen.
Nog niet helemaal duidelijk? Vraag om uitleg bij de materiaalbeheerder.
>>
Weer sluiten
Welke brandstof kan er in een benzinebrander?
De officiele benaming van onze benzinebrander is "Coleman Unleaded Feather". Zoals de naam dus al zegt loodvrije autobenzine. Toch is deze naam misleidend, aangezien autobenzine resten achter laat. Wasbenzine of Coleman Fuel zijn veel schoner, en bevatten ook nog stoffen om roest tegen te gaan. Beide werken in vrijwel alle benzinebranders.
>>
Weer sluiten
Bijlen
Hoe gebruik ik een bijl?
Bijlen zijn GEVAARLIJK. Zorg dus dat de gebruikers verstand hebben van wat ze aan het doen zijn. Om de veiligheid te garanderen let op de volgende dingen:
- Zorg dat de steel stevig in het bijlhuis vast zit (trek aan de kop terwijl je de steel vasthoudt).
- Kijk of de spie nog stevig in de steel vastzit.
- Controleer of de steel geheel in orde is; niet kromgetrokken, gebarsten of gescheurd.
Wij raden aan kinderen alleen gebruik te laten maken van de handbijl, en alleen als ze de juiste instructies hebben gekregen (kunnen wij verzorgen).
>>
Weer sluiten
Wat als een bijl kapot gaat?
Ja, de beste bijl kan kapot gaan. Ze krijgen, ook bij goed gebruiken, nou eenmaal flink wat klappen te verduren. Mocht een bijl kapot gaan, geef alle onderdelen dan terug, dan kunnen wij hem weer maken. Let op! Sommige mensen vinden het handig om een bijl in het kampvuur te leggen, om zo de restanten uit het bijlhuis te verwijderen. DOE DIT NOOIT! Door de hitte raakt het staal onherstelbaar beschadigd (broos staal).
>>
Weer sluiten
Gassysteem
Wat is dat stuk ijzer aan het einde van de gasslang?
Dat is een drukregelaar. En wat dat doet? Die regelt de druk. Of eigenlijk houdt die de druk laag genoeg. In de fles heerst namelijk zo'n 7 bar, dat is veel te veel voor de rest van het systeem (en zou ook voor heel veel verspilling van gas zorgen). De drukregelaar houdt deze laag. Gewoonlijk gebruiken we voor al onze installaties 30 millibar. Ook deze moeten vervangen worden, omdat er een membraan in zit wat slijt. Merk je dat tijdens het verbranden de vlam behoorlijk sputtert dan is de drukregelaar niet in orde. Gebruik deze regelaar niet meer en geef het bij ons aan.
Hoe gebruik ik die gasflassen op de juiste manier?
Gebruik van gas is heel veilig door de zware veiligheidseisen aan de spullen. Maar onjuist gebruikt kan dit juist enorm gevaarlijk maken! Dus hier wat tips.
Allereerst; een gasfles dient ALTIJD rechtop te staan. In de de fles zit namelijk vloeibaar gas dat door de druk in gasvorm wordt omgezet. Dit werkt alleen als de fles rechtop staat. Ligt deze schuin, kan de vloeistof in de leidingen stromen wat voor een enorme gasconcentratie zorgt. Met vuur erbij wordt dit een steekvlam. Voor vervoer geldt hetzelfde. Een lekkende gasfles verliest namelijk niet heel veel in gasvormige toestand, maar de vloeistof is 250x zo geconcentreerd. Dat is echt heel veel gas in een druppel.
Nog een tip is dat de fles echt maar anderhalve slag hoeft worden open gedraaid om zijn maximale hoeveelheid gas door te laten. Doe het dan ook niet verder, dan heb je hem bij problemen ook weer zeer snel dichtgedraaid.
Als laatste nog even de vanzelfsprekende: Ruik je een sterke gaslucht, gebruik dan NOOIT een elektrisch apparaat (zet het niet aan, maar ook niet uit) en controleer of alle kranen zijn dichtgedraaid. Zorg voor voldoende ventilatie tot de gaslucht verdwenen is.
Wanneer worden de gasslangen vervangen?
Er is geen vaste tijd gesteld op het vervangen van een gasslang, maar aangeraden wordt om de 4 tot 5 jaar bij onze gebruiksfrequentie. Toch kan het goed gebeuren dat een slang eerder beschadigd raakt doordat deze bijvoorbeeld ergens klem komt te zitten. Let dus voor gebruik altijd op scheurtjes of vervormingen in de slang. Meldt dit direct bij het materiaal dan vervangen wij hem. Ga NOOIT aan de haal met plakband o.i.d.
Jerrycans
Hoe berg ik een jerrycan op?
Heel simpel; spoel hem om met water, giet alles eruit en zet de jerrycan weg
ZONDER dop.
>>
Weer sluiten
Tenten
Waar komt de naam asym vandaan?
De officiele benaming is de Ruimtevaarder Asymetric 280, dus dat staat voor asymetrisch. De ene kant van de tent is namelijk hoger dan de andere kant.
Hoe vouw ik die asyms op?